top01.jpg

בוררות וגישור - שאלות נפוצות

 

  • חסכון בעלות המשפט.
  • חסכון בזמן ההתדיינות.
  • בחירת המגשר על ידי הצדדים.
  • הכרת הצדדים באופן אישי ולמידת הסכסוך בחיבור למציאות החיים.
  • תוצאה המאפשרת win-win.
  • המגשר מומחה בסוג הסכסוך המדובר.
  • יכולת הצדדים לבטא עצמם בהקשר לסכסוך ולהליך.
  • שימור האינטרסים החשובים של כל צד להליך.
  • שליטה מלאה בתוצאות הגישור.
  • הליך וולונטרי.
  • לא ניתן לעשות שימוש בבימ"ש במידע אשר הועלה בהליך, אם לא צלח.
  • הסכמת הצדדים מונעת ערעור.

גישור הוא הליך פתרון סכסוכים מחוץ לכתלי בית המשפט, בעזרת מגשר, בדרך של הדברות ישירה ובהסכמה בין הצדדים. במהלך החיים אנו נתקלים בסכסוכים רבים כל הזמן. במקרים רבים אי ההסכמה בין הצדדים הופכת לריב קשה ומר שניתן לפתור בעזרת שיחה פתוחה בין הצדדים. הגישור מייצג גישה של יישוב סכסוכים בדרך של שלום.  הליך הגישור נועד להביא את הצדדים להסכמה.  אם הצדדים לא הגיעו לפתרון המוסכם על כל הצדדים, אין בכוח המגשר לכפות פתרון על הצדדים.

הליך הגישור הוא ההליך המומלץ לאנשים שנמצאים בסכסוך ורוצים להימנע מהביורוקרטיה והעלויות הכבדות – הכספיות והנפשיות שבניהול סכסוך בבתי המשפט. ניתן לפנות להליך גישור בכל שלב של הסכסוך, כל זמן שלא ניתנה הכרעה על ידי בית המשפט. צדדים שיש ביניהם סכסוך יכולים לפנות למגשר מיד כשמתגלה הסכסוך ואפילו לאחר שהחלו הליכים בבית משפט.

 

בוררות הינה אלטרנטיבה להליך משפטי, באמצעותה ניתן ליישב סכסוכים ולהגיע תוך זמן קצר לפתרון הוגן ויעיל. הבוררות יכולה להתקיים כאשר ישנה הסכמה בין הצדדים והיא מחייבת.
מרגע שנחתם הסכם בוררות בתחילת ההליך, הצדדים מחויבים לקבל את פסק הבורר, שהינו אדם מקצועי ומומחה בתחומו, ודינו כדין שופט.
היתרונות של הבוררות על פני הליך משפטי רגיל, שהיא חוסכת בזמן יקר וכסף, נעשית באווירה נעימה ולא מאיימת, דיסקרטית ונעשית בזמן קצר כך שניתן להגיע לפתרון הסכסוך ביעילות.

הליך בוררות הוא הליך הדומה להליך שיפוטי. הצדדים מביאים את הסכסוך להכרעת הבורר, ההכרעה מתקבלת על ידי הבורר והצדדים מחוייבים לקבלה. בהליך גישור אין  למגשר סמכות הכרעה. המגשר פועל להבאת הצדדים להסדר המוסכם עליהם. הצדדים הם שקובעים את ההסדר.מרגע שצד הסכים להעביר את ההליך לבוררות הוא אינו יכול לחזור בו מהסכמתו, בגישור לעומת זאת, תמיד קיימת האפשרות לעזוב את ההליך. הליך בוררות דומה להליך שיפוטי ולכן אסור לבורר להפגש עם אחד הצדדים בנפרד, בהליך גישור לעומת זאת, האפשרות של המגשר להפגש עם הצדדים בנפרד היא מאבני היסוד של ההליך. 

כל אדם יכול לשמש כבורר או מגשר. ולפיכך, בורר או מגשר אינו חייב להיות עורך דין.

עם זאת, כאשר בוחרים בורר מומלץ לבחור באדם מקצועי, שיש לו היכרות עם החוק, וגם עם נורמות השוק בתחום הסכסוך. מומחה בתחום מסוים יכול לשמש בורר, כמו גם איש עסקים, עורך דין, או כל אדם מן השורה. רצוי לבחור בורר שיש לו ניסיון וזיקה לתחום הסכסוך, אשר עבר הכשרה מסוימת לבוררות.
בפדרציה לבוררות אנו בוחרים בוררים מקצועיים המתאימים לסכסוך הרלוונטי, מוודאים שאף בורר מוצע אינו נמצא בניגוד אינטרסים וכך הצדדים יכולים לבחור להם את הבורר הטוב ביותר מבחינתם להליך הבוררות.

כאשר בוחרים מגשר מומלץ לוודא שמדובר באדם שעבר הכשרה בתחום הגישור והוא מכיר את המתודולוגיה של הגישור. במקרים רבים, הליך הגישור אינו מתנהל במתודולוגיה של גישור אלא של פישור, כלומר המגשר אינו פועל לפי עקרונות הגישור אלא מביא את הצדדים לפשרה מוסכמת. גם הליך פישור יכול להביא לתוצאות טובות. 

דיון פתוח חופשי וברוח טובה

הליך הגישור הוא הליך של דיון פתוח, חופשי וברוח טובה. בניגוד להליכים משפטיים או הליך בוררות,המגשר יכול להיפגש עם כל צד בנפרד ולשמוע את דעתו. דברים הנאמרים למגשר נשמרים בחיסיון מוחלט.הליך גישור מתחיל בדרך כלל בשיחה משותפת של הצדדים בה כל משתתף אומר את דעתו ומציג את זווית הראייה שלו על הסכסוך. לאחר השיחה המשותפת עוברים הצדדים לפגישות נפרדות עם המגשר בהם הם יכולים לומר את הדברים האישיים שאינם רוצים או אינם יכולים לומר בנוכחות הצדדים האחרים. לאחר השיחות הנפרדות מתקיימת בדרך כלל שיחה משותפת נוספת בה מנסה המגשר לגשר בין עמדות הצדדים ולהביא את הצדדים ולראות ולהבין את זווית הראייה של הצדדים האחרים. ניתן להשתמש בגישור כמעט בכל תחום שיש בו סכסוך. הליך הגישור מאפשר לצדדים המעורבים בסכסוך להיפגש עם מגשר שעוזר לצדדים לפתח שיחה על האינטרסים של כל אחד מהצדדים ולמצוא פתרון שיענה על האינטרסים של כל הצדדים.

מעימות לשיתוף פעולה

מודל הגישור הרווח ביותר הוא המודל הפרגמטי.  מודל הגישור הפרגמטי משנה את הדרך בה פועלים הצדדים מהתנהלות לעומתית בה הצדדים יוצאים זה נגד זה להתנהלות שיתופית המתמקדת בפתרון מעשי של הבעיות. בניגוד להליך לעומתי בו הדגש ניתן על שכנוע השופט כי הגרסה של הצד שלי נכונה והגרסה של הצד השני שקרית, ולכן יש להעדיף את הגירסה שלי, מתמקדים בהליך גישור בחשיפת הצרכים והאינטרסים של הצדדים ובאיתור פתרון הולם מוסכם על הצדדים העונה על מרב הצרכים והאינטרסים של שני הצדדים. המודל הפרגמטי מבקש להפוך את הצדדים היריבים לצוות משא ומתן משותף המתכנס לשם טיפול ענייני, ממוקד ויעיל בסכסוך עד לפתרונו.

עקרונות הפעולה

עקרונות הפעולה של הליך גישור כזה הם:

(א) "הפרדת האנשים מהבעיה" המגשר ממקד את הדיון בבעיה שבלב הסכסוך ומונע הטלת דופי באנשים המעורבים ;

(ב) "התמקדות באינטרסים ולא בעמדות"  המגשר ממקד את הדיון בבחינת הרצונות האינטרסים והצרכים של הצדדים לסכסוך ואינו מאפשר למקד את הדיון בהשמעה חוזרת של טיעונים משפטיים שעניינם זכויות וחובות;

(ג) "פתרונות המועילים לכל הצדדים" המגשר מציע לצדדים לבחון פתרונות אפשריים שיש בהם כדי להביא תועלת ורווח לכל הצדדים המעורבים בסכסוך;

(ד) "שימוש  בקריטריונים אובייקטיביים" המגשר מציע לצדדים להסתייע בקריטריוניים אובייקטיביים לבחינת יישימותו של הפתרון, כגון מחירון מקובל בתחום.

 

 

פסיקתו של הבורר, הניתנת בתום הליך הבוררות מחייבת את הצדדים ודינה כפסק דין של בית משפט. הבורר נותן לצדדים פסיקה מנומקת בכתב וכל צד מחויב לבצע את פסיקת הבורר בהתאם לאמור בפסק הבורר. פסק הבורר ניתן לערעור בהתאם לתקנות, חוק הבוררות ולתנאי הסכם הבוררות עליו חתמו הצדדים.

בעניין זה יש הבדל מוחלט בין הליך בוררות להליך גישור.

בהליך בוררות, מרגע שהסכימו הצדדים שפתרון הסכסוך יבוצע באמצעות בוררות, ונחתם הסכם בוררות, צד לא יכול להתחרט ולהפסיק את ההליך באמצע, בהתאם לחוק הבוררות. במידה וצד כלשהו מפר את ההסכם ופועל בניגוד לו, לבורר יש אפשרות להטיל סנקציות בכפוף לחוק הבוררות ולהסכם הבוררות עליו חתמו הצדדים בתחילת ההליך.

 

בהליך גישור, לעומת זאת, כיוון שמדובר בהליך שנועד להביא את הצדדים בעצמם להסכים על הפתרון לסכסוך, אי אפשר לכפות על צד מהצדדים להשתתף בהליך, ובאפשרותו לעזוב את ההליך בכל שלב.

בהחלט. הליך בוררות ניתן ליישום בכל מקרה בו קיים סכסוך. כל מקרה שיכול להגיע לבית משפט, ניתן לפתרון באמצעות בוררות וכתשובה לשאלה, גם הסכם גירושין ניתן לבצע באמצעות בוררות, כולל חלוקת נכסים וממון (למעט החלטה על משמורת משותפת של ילדים).
במקרה של סכסוך ירושה, בוררות מהווה פתרון מועדף, בייחוד כשמדובר במשפחה והמטרה לשמור על שלמות המשפחה ושלום בית ולהגיע להסכמה באווירה נעימה, במהירות וללא צורך בהוצאות גבוהות וגרירת הסכסוך לאורך שנים בבתי משפט.

עלות הליך בוררות בפדרציה לבוררות ידוע מראש ומוסכם, בהתאם לבחירת סוג הליך הבוררות הרצוי והמתאים, ובמספר הבוררים שישמשו בהליך.
בניגוד לנהוג בתחום זה, בפדרציה לבוררות המחיר קבוע וידוע מראש, כך שהתמחור לא נעשה לפי פגישה זאת כדי למנוע עינוי דין ו"סחבת" מיותרת, וכדי שהליך הבוררות יתבצע בזמן שנדרש לכך במהירות ביעילות.

מחירון

בוררות נעשית רק בהסכמת כל הצדדים הנוגעים לסכסוך ולא ניתן לחייב אף אדם להגיע לבוררות. עם זאת, אין ספק שעדיף לצדדים להגיע להסכמה על בוררות, מכיוון שבמידה ולא תהיה הסכמה, המוצא האחרון של הצד התובע הינו תביעה משפטית, וכך הצדדים ימצאו עצמם בין כתלי בית המשפט במשך שנים. המשמעות היא בזבוז כסף וזמן יקר, וחבל.

בוודאי. בוררות מתקיימת בהסכמה ובחירת הבורר נעשית ע"י הצדדים ובהסכמתם. בפדרציה לבוררות ניתנת לצדדים אפשרות לבחור בורר מתוך רשימת בוררים שהורכבה עבורם, בהתאם לתחום הסכסוך ואופיו ולאחר שבוצעה בדיקה של אי ניגוד אינטרסים לבוררים המוצעים.
במידה והצדדים לא מגיעים להסכמה, הם מקבלים רשימת בוררים נוספת לבחירה. במקרה שגם כאן, לא הגיעו הצדדים להסכמה, הפדרציה לבוררות תבחר בעבורם את הבורר.

אכן ישנן סנקציות במידה וצד מסוים לא מוכן למלא אחר פסק הבורר. הבוררות מחייבת את הצדדים ופסק בורר דינו כפסק דין של בית משפט. במידה וישנו סירוב של צד זה או אחר למלא את פסק הבורר ככתבו וכלשונו, ניתן לבצע הליך מקדמי – אחד הצדדים מגיש את פסק הבורר לאישור בבית המשפט, הליך פרוצדורלי שלוקח מספר ימים ופסק הבורר הופך לפסק דין לכל דבר ועניין, וניתן לאכוף אותו בהוצאה לפועל. לאחר האישור, חלים על פסק הבורר, כל דיני האכיפה העומדים לרשות בית המשפט במקרה של סירוב צד למלא את פסק הדין.

לא ניתן להחליף בורר באמצע הליך בוררות, אלא אם התגלו נסיבות של ניגוד עניינים או אם נבצר מהבורר להמשיך לנהל את ההליך. לאחר שהסכימו הצדדים ובחרו בורר, אין אפשרות לצד זה או אחר להתחרט, אלא אם ישנן נסיבות חריגות הדורשות החלפת בורר.

הפדרציה לבוררות מסייעת לצדדים להגיע לשולחן הדיונים. עם הגשת בקשה לפתיחת הליך בוררות, ובמידה ואכן הסכסוך מתאים לבוררות, הפדרציה מיידעת את כל הצדדים הנוגעים בעניין על הגשת הבקשה, מעבירה מידע כללי המסביר על הליך הבוררות ויתרונותיו, על הפדרציה ומעניקה לכל צד הסבר מקצועי, במטרה לסייע לצדדים בהדברות והגעה לפתרון הסכסוך בדרכי נועם.

בוודאי. ניתן להגיע חומר ראייתי, להביא עדים או מומחים הקשורים לנושא הסכסוך גם בהליך בוררות. אופן ההליך והתנהלותו מוסדר כבר במעמד כתיבת וחתימת הסכם הבוררות.

ניתן לערער על פסק הבורר. הצדדים יכולים לקבוע בהסכם הבוררות את נושא הערעור, כולל בחירה בערכאת ערעור והתניית תנאים להגשת ערעור. גם במידה ולא קבעו הצדדים על הזכות לערער בהסכם, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט, בהתאם לחוק הבוררות, הקובע כי בנסיבות מסוימות ניתן לערער על פסק בורר. בית המשפט בוחן האם נגרמה פגיעה בזכויותיו של צד בסכסוך במסגרת הליך הבוררות.

במידה והצדדים לא מגיעים להסכמה, לאחר שקיבלו לידיהם שתי רשימות של בוררים מתאימים מהפדרציה לבוררות, אזי תבחר הפדרציה לבוררות את הבורר בעבורם.

נושא הליך בוררות בית משפט / תביעה משפטית
זמנים הליך קצר. הליך שיכול להמשך מספר שנים (בין 5-7 שנים לפי נתונים שפורסמו ע"י מערכת בתי המשפט).
חיוב התייצבות נעשה בהסכמה הצדדים. הגשת תביעה משפטית ע"י צד אחד מחייב התייצבות של הצדדים בסכסוך.
דיסקרטיות הליך דיסקרטי. מידע חשוף לציבור. מופיע ברשומות בתי המשפט.
עלות. הליך חסכוני יותר וההוצאה בפדרציה לבוררות ידועה מראש. עלויות כגון אגרות, עו"ד, זמן עבודה והוצאות נוספות.
אווירה אווירה נעימה וידידותית במקום בלתי אמצעי. קר, מנוכר ולרוב מייצר חשש ורתיעה.
הגורם הפוסק בורר מקצועי מומחה בתחום הסכסוך, שנבחר ע"י הצדדים. נשען על החוק היבש, אך גם על הנורמות הנהוגות בשוק. הבורר כפוף לתקנון הפעילות ולקוד האתי של הפדרציה לבוררות. שופט מוסמך שנשען רק על החוק היבש. לא ניתן לבחור את השופט.
ערעור ניתן לערער בהתאם להחלטת הצדדים בהסכם הבוררות ובכפוף לחוק הבוררות. ניתן לערער.

ניתן לראות כי ישנם הבדלים משמעותיים בין בחירה בבית משפט לקיום הליך בוררות. היתרונות המהותיים של הבוררות על פני תביעה משפטית, הינם קיצור ההליכים, סיום הסכסוך במהירות, בעלות זולה יותר, ביעילות ובאווירה נעימה, כשהשליטה בידי הצדדים, שמעוניינים להמשיך בחייהם ולסיים את הסכסוך בהקדם, על הצד הטוב ביותר.

אכן כן. ניתן לפנות לפדרציה לבוררות וישנם בוררים המקיימים בוררות לפי דין תורה במידה והצדדים מעוניינים בכך.

בהחלט ניתן לסיים הליך בוררות בתוך יום אחד. הכל תלוי ברצון הצדדים, בנושא הסכסוך ובמידת הצורך בחומר ראייתי בהליך. ישנן בוררויות שהסתיימו בתוך שעות ספורות ולפיכך ניתן להגיע לפתרון סכסוך גם ביום אחד.
לבדיקת התאמה והגשת בקשה להליך בוררות יש למלא טופס בקשה להליך בוררות ונציג הפדרציה לבוררות יחזור אליכם בהקדם האפשרי.